1) הטיפ הראשון במצבות הוא בעל חשיבות עליונה: מצבה ככל שתהיה מושקעת לא תשיב את הנפטר לחיים ולכן הזמינו מצבה רק על פי תקציב המתאים למצב כלכלי שלכם, מה שאומר אל תקפצו מעל הפופיק.
2) הטיפ השני במצבות: לא משלמים מראש על מצבה. אף פעם. מקבלים מה שמזמינים ורק אז משלמים, לא מקבלים לא משלמים. ככה זה.
3) הטיפ השלישי במצבות: מזמינים אך ורק חומרים איכותיים, נחזור שוב, לא מתפשרים על איכות החומרים, כי איך אמרו חכמים, "אין לי כסף לשלם בזול". הסיבה באה בהמשך, כשחומר לא איכותי הוא מתחיל לקרוא לכם לתיקונים וחידושים וכשעושים חשבון סופי מגיעים מהר מאוד למותג הידוע "מה שזול עולה ביוקר".
4) הטיפ הרביעי במצבות: את הזמנת המצבה רצוי לבצע מוקדם ככל האפשר. אין איסור לעסוק בענייני מצבה בשבעה. רוב המזמינים עושים זאת במהלך ימי השבעה ו/או מיד בסיומה. טיפ זה חשוב לקבלת מצבה איכותית ויפה. למדריך דיני אבלות לחצו כאן
5) הטיפ החמישי במצבות: טיפ זה בא בטרם להחלטות כלשהן הקשורות למצבה. טיפ חשוב זה קובע שבוחרים בבונה מצבות וותיק ומנוסה שיהיה לכם לעזר כבר בתחילת התהליך. (אגב, עליו להיות קבלן מצבות מורשה מטעם חברת הקבורה המנהלת את בית העלמין בו יקירכם נקבר).
6) הטיפ השישי במצבות: טיפ זה קשור לטיפ הקודם - לא מתעסקים עם מתווכים ולא מסתמכים על המלצות באתרי מדרג. בוני המצבות שאיתרתם דרך מתווכים ו/או בוני מצבה הרשומים באתרי מדרג משלמים למתווכים ולאתרים הללו כסף, לעיתים אלפי ש"ח לכל עסקה, עלות זאת בסופו של יום עליכם, והמלצה של מי שמשלמים לו להמליץ היא לא בדיוק אובייקטיבית, בלשון המעטה.
7) טיפ השביעי במצבות עדיין קשור לטיפ מספר 5 במצבות: ככל שאיתרתם בונה מצבות ולא נעול לכם בלב שהוא האדם הנכון מבקשים ממנו טלפון של ממליץ אחד לפחות ומתקשרים לשאול.
8) טיפ השמיני במצבות: רק לאחר שבחרתם בבונה המצבה (ולא שילמתם לו מראש מאום!) מתחילה מלאכת העיצוב ובחירת החומרים למצבה שכן בטרם לעיצוב עליכם לקבל סקירה אודות הנתונים הקשורים לנהלי בית העלמין בו יקירכם נקבר אותה יספק לכם בונה המצבה. ישנם הבדלים בין נהלי בתי העלמין השונים והם קשורים למראה המצבה, לגודלה ובעיקר לכיתוב על גבי המצבה.
9) הטיפ התשיעי במצבות: לעיצוב המצבה מומלץ לבחור סגנון מקטלוגים של מצבות. את הקטלוגים תמצאו באתר של בונה המצבות. בקטלוגים אלו דוגמאות של מצבות אותן כבר ביצע בונה המצבות. הערה: בונה מצבות מקצועי ומנוסה יוכל לבצע עבורכם כל תכנית עיצובית ואם נתקלתם בדוגמא המוצאת חן בעינכם פשוט שילחו אל בונה המצבה שבחרתם את תמונת המצבה ובקשו הצעת מחיר.
10) הטיפ העשירי במצבות: בשלב תכנון עיצוב המצבה התייעצו עם בונה המצבות בעיקר בעניין חומרים מתאימים לסוג עיצוב שבחרתם, הואיל ומדובר בבנייה, לא כל חומר נקשר לחומרים אחרים. בונה המצבות יספק פתרונות הנדרשים גם במקרים של עיצובי מצבות מורכבים. אחרי הכל הוא שמספק אחריות למצבה לעשרות שנים.
11) טיפ האחד עשרה במצבות: כיתוב על גבי מצבה. הקדמה: לאחר שלב עיצוב המצבה מגיע שלב כיתוב למצבה שבו עליכם לקבוע מיקומים וכמות לטקסט על גבי המצבה. מתכננים המיקומים, בוחרים פונט וגדלים ומתחילים לנסח המצבה.
הטיפים לכיתוב על גבי מצבה:
בכיתוב על מצבה מתחילים עם הפרטים הקבועים - שמות, שמות הורים, תאריכי לידה ופטירה, מקום לפ"נ (למעלה) ו-ת.נ.צ.ב.ה (למטה) ובהתאם למקום שנותר על גבי המצבה וגודל אותיות שבחרתם מנסחים את הכיתוב החופשי.
הערה: מצבה היא מנהג ולא חובה הלכתית ולכן כיתוב למצבה אינו כפוף לכללים כלשהם מלבד החובה לרשום שם הנפטר וכללים הנגזרים מנהלי בית העלמין הספציפי בו נקבר יקירכם ומוצבת המצבה.
טיפ לניסוח החלק החופשי במצבה: מנסחים כיתוב המשקף את אופי הנפטר ונמנעים מהגזמה ודברי רהב.
טיפ נוסף הקשור בכיתוב למצבה: הגהה, הגהה, ועוד פעם הגהה. לאחר שמגיעים לניסוח הסופי מבצעים הגהה חוזרת ורק כשבטוחים שזהו ניסוח הסופי מאשרים בחתימה כשלצידה חתימתו של בונה המצבה. (טיפ זה חשוב מאין כמותו, שכן טעויות סופר גורמות לא אחת לעגמת נפש רבה בזמן גילוי מצבה).
12) טיפ מספר שניים עשר במצבות: בקשו אחריות למצבה, ואל תסתפקו ב 10 שנים, אלא הרבה יותר. ישנם בוני מצבות המתחייבים לאחריות למשך כל ימי חייהם, מה שמבטיח שקט נפשי וידיעה שבונה המצבה יבנה את המצבה האיכותית ביותר שיכול לבנות.
13) טיפ מספר שלושה עשר במצבות: טיפ זה בעניין חומרים המומלצים למצבה: אלו סוגי חומרים המומלצים למצבה והטיפ שלנו לכו על אלה:
14) טיפ מספר ארבעה עשרה במצבות: לברר מראש סכום אגרת מצבה. סכום האגרה אינו קבוע ונע סביב ה 800 ש''ח למצבה בקבורת שדה ו- 200-350 ש"ח ומעט יותר למצבה לקיר. הטיפ שלנו הוא לבדוק באם אכן נדרש תשלום האגרה - כחלק מעידוד קבורה בקומות (קבורת קיר/סנהדרין) יש מבין העיריות המממנות תשלום האגרה) ככל שהקבורה היא ע"י חברת קדישא את האגרה מעביר בונה המצבה לחברת קדישא המנהלת את בית העלמין ולא המשפחה.
15) טיפ מספר 15 היה אמור להיות טיפ הפותח, אלא שבעמנו אנו יושבים ויודעים שאם הייתם עוברים מהקישור בטיפ זה לבירור מהן הגבלות בית העלמין בו ייטמן יקירכם, עלול שהייתם נתקלים כבר בשלב זה בבעלי מקצוע שיסיטו דעתכם מהעיקר הרשום במדריך טיפים זה, שנועד לשמור עליכם מלבצע טעויות.
הטיפ: בררו עם בונה המצבה ו/או חברה המנהלת את בית העלמין מה המגבלות החלות בבית העלמין בו ייטמן יקירכם לגבי צורת מצבה, גודלה, סוג הכיתוב עליה, פורטרטים מותר ו/או אסור, לועזית מותר ו/או אסור ועוד כהנה .
| מצבות ברקת | תמונות של מצבות | רעיונות לעיצוב מצבה | מחירים | הצעת מחיר | אזורי שירות |